Verandert de Eredivisie-stand als Vitesse de licentie verliest?

Vitesse verkeert in zwaar weer en dreigt de licentie te verliezen. De deadline voor het in orde krijgen van de budgetten valt nog in het Eredivisie-seizoen, een dag voor de wedstrijd tegen Ajax. Gaat die wedstrijd wel door en heeft het verlies van de licentie invloed op de stand van de Eredivisie? VoetbalVandaag.nl zoekt het voor je uit.

Supporters van Vitesse met spandoeken na puntenaftrek Eredivisie
© PRO SHOTS | 08-05-2024 16:45

Damon Marani (FC Volendam) verscheen na afloop van de wedstrijd tegen Ajax voor de camera van de NOS. Zijn ploeg was nu officieel gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie, maar de aanvaller had nog hoop op puntenverandering als VItesse de licentie verloor. "Je kan eventueel nog hopen, als Volendam zijnde, dat Vitesse nog failliet gaat. Dat er wat punten afgetrokken worden bij sommige ploegen, dat dat dan iets teweeg kan brengen. Ik weet niet precies hoe dat zit. Het zou natuurlijk wel heel zonde zijn voor hen, maar voor Volendam misschien een laatste reddingsboei." Eerder zocht VoetbalVandaag.nl ook uit wat er met de stand van de Eredivisie zou gebeuren als alle resultaten van de Arnhemmers zouden vervallen. Maar is dat wel een realistisch scenario?

Kan de stand van de Eredivisie nog veranderen?

Vitesse krijgt de begroting van volgend seizoen niet rond en voldoet daarmee niet aan de licentie-eisen van de KNVB. Op 17 mei is de deadline voor de Arnhemmers. Op dat moment moeten zij zo'n 19 miljoen bij elkaar gehaald hebben, anders wordt de proflicentie ingetrokken. De club uit Gelderland degradeert volgend jaar in principe naar de KKD, maar zonder licentie mag het daar ook niet actief zijn. De regels van de KNVB zijn duidelijk. Als de licentie van een club ongeldig wordt verklaard tijdens een lopend seizoen, dan vervallen alle resultaten.

De deadline van Vitesse valt dus nog binnen het lopende seizoen, maar toch heeft het geen invloed op de stand van de Eredivisie. Als de KNVB besluit de licentie in te trekken, dan duurt dat proces nog zo'n twee weken voordat het daadwerkelijk een feit is. Het seizoen is in dat geval al over. Daarna kan de club in nood altijd nog een bezwaar aantekenen. In theorie is een verandering in de stand dus mogelijk, maar in de praktijk is dat nu niet het geval.

Hoe komt Vitesse aan de schuld?

Om van de schuld af te komen moet Vitesse 19 miljoen euro verzamelen. Een groot deel van die schuld is de verschuldigde lening van Coley Parry. Door onder andere boetes en een rente van meer dan 10 procent zijn de Arnhemmers de Amerikaan inmiddels 14,3 miljoen euro verschuldigd. Parry probeert al enige tijd de club in financiële nood over te nemen, maar de KNVB steekt daar een stokje voor. De KNVB deed eerder de uitspraak dat hij de club niet mocht overnemen. Vitesse ging in hoger beroep, maar die werd gisteren afgewezen.

De supportersvereniging van de de Arnhemmers zette een crowdfunding op om de club te redden. Inmiddels nadert de teller uit die actie de 2 miljoen euro.